Новини/IT

Замість стін – картини: як художниця змінила укриття дитячої лікарні у Харкові

Стіни бомбосховища дитячої міської клінічної лікарні №16 у Харкові перетворились на дитячі картини. Розмальовували їх самі діти та медики разом із ізраїльською художницею Зоєю Север. Підтримав втілення ідеї Віталій Седлер, СЕО та співзасновник ІТ-компанії Intellias.
13 Вересня 2024 Ирина Белая

Стіни бомбосховища дитячої міської клінічної лікарні №16 у Харкові перетворились на дитячі картини. Розмальовували їх самі діти та медики разом із ізраїльською художницею Зоєю Север. Підтримав втілення ідеї Віталій Седлер, СЕО та співзасновник ІТ-компанії Intellias.


Перетворення стін бомбосховищ на затишні та яскраві малюнки – ініціатива засновниці фонду “Об’єднані люди планети”, художниці Зої Север та аташе з питань культури Посольства Держави Ізраїль в Україні Регіни Шафір. Зокрема вони вже реалізували подібний проєкт у Києві, розписавши стіни бомбосховища одного з ліцеїв.


Розпис харківської дитячої лікарні  відбувся на початку вересня і тривав кілька днів. Ідею перевтілення лікарняного укриття підтримав грошовим внеском Віталій Седлер: “Попри війну діти мають мати можливість почуватись в безпеці та продовжувати мріяти. Тому сьогодні надзвичайно важливо втілювати в життя творчі проєкти та ідеї, які дозволять їм хоч ненадовго відволіктись від жорстокої буденності. Це наша особлива спільна місія. Харків – сміливе і незламне місто, тож я радий підтримати цю ініціативу”.


Сюжет майбутніх картин на стінах укриттів Зоя Север вигадує разом із дітьми.  “Картина, створена руками дітей, залишиться надовго. І коли настане мир, а він обов’язково настане, підвальні приміщення дитячих лікарень і шкіл перетворяться на зали для лекцій, гуртків, позашкільних занять. Картини будуть нагадувати їхнім маленьким авторам і тим, хто прийде після них, що навіть у найважчі й найстрашніші часи ніхто не може заборонити нам мріяти й вірити. І створювати у своїй уяві кращий світ”, – каже Зоя Север, художниця. “На жаль, діти в Ізраїлі та Україні змушені перебувати у бомбосховищах довгими годинами. Картини Зоя Север, які вона малює разом із дітьми на стінах украттів – це своєрідне «вікно у світ». У цьому вікні – Ізраїль, Україна, чисте небо та надія на мирне життя. Посольство Ізраїлю в Україні ініціювало цей проект і продовжує його підтримувати з величезним натхненням”, – додає Регіна Шафір, аташе з питань культури Посольства Держави Ізраїль в Україні.

Важливість реалізованого проєкту для покращення психологічного стану дітей підкреслюють і у самій дитячій лікарні.
“Сьогодні багато говорять про пацієнтоорієнтованість, але немає єдиного рецепту, як полегшити страх і біль маленького пацієнта. Ми мріємо зробити нашу лікарню місцем, де в кожному куточку живе дитинство – психологи, Хібукі-терапія, музикальні терапевти, лікарняна клоунада, а тепер і арт-терапія. Окремо вдячні Віталію Седлеру, СЕО та співзасновнику IT-компанії Intellias за фінансову підтримку ідеї – без цього свято «радісної творчості» Зої Север не відбулось би”, – говорить Марина Кучеренко, директорка дитячої міської клінічної лікарні №16 у м. Харків.
.
Intellias регулярно долучається до допомоги дітям. Зокрема, після ракетної атаки на дитячу лікарню “Охматдит” в Києві, компанія разом зі своїми спеціалістами та спеціалістками задонатила 1 млн гривень на її відновлення. А протягом зимових свят, у межах внутрішньої ініціативи “Добра зима”, зробила донат у понад 2 млн гривень на допомогу у вирішенні питань безпеки дітей, дитячого здоров’я та допомогу дітям загиблих героїв України.