Новини/Країна

В Україні пропонують ліцензувати добуток води та запровадити штраф від 68 тис. гривень

У Раді запропонували законопроект про ліцензування діяльності з буріння та використання свердловин для добування підземних вод. Законопроект №9020 передбачає встановлення обов'язкового ліцензування такої діяльності, що стосується буріння та використання свердловин на території України.
03 Березня 2023 МАРІЯ СМАРАГДОВИЧ

У Раді запропонували законопроект про ліцензування діяльності з буріння та використання свердловин для добування підземних вод. Законопроект №9020 передбачає встановлення обов’язкового ліцензування такої діяльності, що стосується буріння та використання свердловин на території України. Про це пише Ліга.
.
Як припускається із законопроекту, основною його метою є зменшення втрати водних ресурсів та захист навколишнього середовища від можливих наслідків такої діяльності. За словами ініціаторів законопроекту, буріння свердловин є однією з найбільш виснажливих ділянок водних ресурсів, що може призвести до зниження рівня підземних вод та втрати якості води.

.
Законопроект також передбачає обов’язкове дотримання вимог щодо збереження природних ресурсів та екологічної безпеки. Так, усі компанії та фізичні особи, які мають намір займатися бурінням та використанням свердловин, повинні отримати відповідну ліцензію від уповноваженого органу.
.
Процедура ліцензування полягає у зборі та аналізі відомостей про діяльність з буріння та використання свердловин. Крім того, підприємства повинні довести свою здатність ефективно використовувати ресурси та дотримуватися вимог щодо охорони навколишнього середовища.
.

За відсутності ліцензії, компанії та фізичні особи не матимуть права займатися діяльністю з буріння та використання свердловин.
.
Так, буріння свердловини без ліцензії, згідно із цим законопроектом, можна отримати штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн, з повторне порушення — до 51 тис. грн. Якщо ви захочете припинити експлуатацію свердловини, і не зробите належний тампонаж, то отримаєте штраф у розмірі 34-51 тис. грн.

.
А як Ви ставитеся до цього закопроекту?