Новини/Будівництво

Музей Сковороди у Харківській області знищено прямим влучанням ракети

В результаті обстрілу військами в ніч проти 7 травня  було знищено будівлю музею Григорія Сковороди, що розташований у селищі Сковородинівка Богодухівського району Харківщини. 
08 Травня 2022 Алина Ричман

В результаті обстрілу в ніч проти 7 травня  було знищено будівлю музею Григорія Сковороди, що розташований у селищі Сковородинівка Богодухівського району Харківщини.
.
Пряме попадання ракети у дах будівлі викликало пожежу у музеї, в результаті  чого вогонь охопив всі приміщення будівлі. Також отримав поранення працівник музею, який саме в цю ніч охороняв музей.
.
Слід зазначити, що музей розташовувався у маєтку XVIII століття, який належав відчиму Василя Каразина, засновника Харківського університету, Андрію Ковалевському. Вже після смерті Ковалевського маєток став належати відомому харківському купцю Козьмі Кузину, який не лише опікувався маєтком, а й створив пам’ятник Г.Сковороді над його надгробком та зберіг найбільшу частину речей відомого філософа. За заповітом Григорія Савича на його могилі повинно було написати «Світ ловив мене, але не піймав», підкреслюючи, що окрім майже постійних мандрів філософа, його світогляд  мав значно ширший обрій, ніж запропонований у тогочасній релігійній громаді. Саме в цьому маєтку скінчилося життя видатного Григорія Сковороди, саме тут він провів останні роки життя, де скінчив останній філософський діалог «Потоп Зміїний», присвячений прагненню дати відповідь на питання майже всіх праць філософа: «Світ – що є ти?»
.
Як зазначив голова Харківської обласної воєнної адміністрації Олег Синєгубов, зважаючи на такі печальні обставини, росіяне вкотре осоромилися, знищуючи історичні цінності, намагаючись зламати спротив та волелюбність українців ціною руйнування, але все одно не скорили пам’ять  про відомого філософа. Його знову не впіймали – адже найцінніші експонати музею встигли заздалегідь сховати у безпечнішому місці. Також живий, але травмований, і працівник, що охороняв музей.
.
Наостанок, додамо, що цього року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Сковороди і пригадаємо його слова, які наразі вельми актуальні: «Хіба не любов усе єднає, будує, творить, подібно до того, як ворожість руйнує?»