Новини/Будівництво

У Харкові знищено садибу Павлових

У ніч на 6 липня 2022 року, зруйновано ще одну пам'ятку архітектури у місті Харкові. На цей раз метою попадання ракетою стала садиба особняк Павлових. Спочатку будівля збудована як приватна садиба сім'ї Павлових у 1832 році у стилі російського класицизму, архітектор – А. Тон. Багато садиб XVIII століття будували в такому стилі. Подібні будинки раніше можна було зустріти часто у Харкові, особливо часто вони зустрічалися на вулиці Клочківській. Останнім часом, у Харкові залишилося подібних будов дуже мало, одна з них і була будівля садиби в Новобоварському районі.
07 Липня 2022 Аліна Річман

У ніч на 6 липня 2022 року, зруйновано ще одну пам’ятку архітектури у місті Харкові. На цей раз метою попадання ракети стала садиба особняк Павлових. Будівля збудована як приватна садиба сім’ї Павлових у 1832 році у стилі російського класицизму, архітектор – А. Тон. Багато садиб XVIII століття будували в такому стилі. Подібні будинки раніше можна було зустріти часто у Харкові, особливо часто вони зустрічалися на вулиці Клочківській. Останнім часом, у Харкові залишилося подібних камяниць дуже мало, одна з них і була будівля садиби в Новобоварському районі.

Сім’я Павлових була чиновниками. На першому поверсі садиби розташовувалися кімнати господарів, прислуги та гостей, а також господарські приміщення. На другому — проводили прийоми, бали та звані вечері. Тут була велика бальна зала з балконом, їдальня та диванна кімната.

Сім’я Павлових мала садибу кілька десятків років. Пізніше тут розташувався готель “Хаст”, а пізніше з 1914 року готель “Епштейн”. Готель представляв мебльовані кімнати за цінами від 1 до 3 рублів на добу. Також при готелі була і їдальня. Після революції будинок садиби використовували під штаб частин особливого призначення, потім тут був військкомат.

На даний момент будівля практично зруйнована. Є дуже мала ймовірність, що підлягає відновленню. Для всіх харків’ян та гостей міста це велика культурна втрата. Також пошкоджені й інші будівлі, що стоять поруч.