Новини/Країна

Чи будуть повертати військовозобов’язаних українців з-за кордону?

Уряд України нещодавно затвердив постанову №1487, і один із пунктів в ній викликав бурю емоцій в українців. А саме, що дипломатичні установи будуть сприяти поверненню військовозобов‘язаних до України. Пропонуємо трохи поглибитися в аналіз цього пункту.
11 Січня 2023 МАРІЯ СМАРАГДОВИЧ

Уряд України нещодавно затвердив постанову №1487, і один із пунктів в ній викликав бурю емоцій в українців. А саме, що дипломатичні установи будуть сприяти поверненню військовозобов‘язаних до України. Пропонуємо трохи поглибитися в аналіз цього пункту.
.
Військовий облік відтепер і справді планують вести не тільки на території України, а ще і за кордоном — в дипломатичних відомствах.
.
52 пункт постанови №1487 повідомляє, що «Закордонні дипломатичні установи України інформують громадян  про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу».
.
Кого саме будуть інформувати серед українців за кордоном? Тих, «які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочок або не звільнені від призову на строкову військову службу».

.
Також ці закордонні державні установи окрім «інформування», ще й «сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період)».
.
Закордонні дипломатичні установи  повідомлятимуть відповідним установам в Україні про взяття або зняття з консульського обліку військовозобов’язаного, призовника чи резервіста протягом семи днів. Список військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів за кордоном зберігатиметься протягом 5 років.
.
Хто повинен ставати на цей облік? Військовозобов’язані, призовники чи резервісти, які перебувають в Польщі чи в іншій країні більше 3 місяців.
.
Як закордонні установи це виконуватимуть? Механізм виконання обліку та «сприяння поверненню» ще не розроблений. Інструментів, аби повернути військовозобов‘язаних до України, поки що немає. Тому не поширюймо паніку, про «повернення» військовозобов‘язаних, нумо далі аналізувати інформацію.
.
По-друге, в постанові не сказано, що вказані вище дипустанови діятимуть, примушуючи громадян повертатися, тощо.
.
По-трете, через те, що не розроблено детально механізм дії закордонних дипломатичних установ в даному випадку, тож так само і не розроблено механізм покарання при невиконанні цих зобов‘язань.
.
Підсумуймо, в постанові 1487 не йдеться про примусове повернення військовозобов‘язаних з-за кордону, натомість дипломатичні установи тільки «сприятимуть поверненню». Припускаємо, що це проводитимуть у вигляді піар-кампанії і лагідно, бо в постанові нема мови про «примус».
.
А що ви думаєте з приводу даного пункту постанови? Як бачите механізм його дії в установах за кордоном?