Новини/Країна

У польському архіві виявили унікальні світлини Харкова 1941-45-х років та документи Юзефа Пілсудского

Нашій редакції вдалося відшукати у польському архіві фото Харкова, зроблені під час Другої світової війни. Минулого тижня, працюючи з цифровим носієм Польського архіву, вдалося знайти напрочуд рідкісні кадри, які є великою цінністю. Перед нами відкрилися раніше невідомі та неопубліковані фотографії міста.
10 Вересня 2022 Аліна Уколова, Артем Фотор

Нашій редакції вдалося відшукати у польському архіві фото Харкова, зроблені під час Другої світової війни.

Минулого тижня, працюючи з цифровим носієм Польського архіву, вдалося знайти напрочуд рідкісні кадри, які є великою цінністю. Перед нами відкрилися раніше невідомі та неопубліковані фотографії міста.

Як повідомляє дослідник міського життя, краєзнавець та графічний дизайнер Артем Фотор: «Ця знахідка дозволяє нам подивитися на масштаби руйнування міста під новим поглядом і дає надію, що й усі сьогоднішні руйнування ми зможемо відновити».

На світлинах зображені всім знайомі будинки, люди, ударні бої за Харків та будинки, які втрачені безслідно.

Окрім фотографій, були знайдені цікаві та раніше невідомі нам документи, які дозволяють пролити світло на життя польскої діаспори після революційного періоду у Харкові. Так, наприклад, серед різноманітних статистичних даних довелося знайти документи харківських часів Юзефа Пілсудского.


Юзеф Пілсудский – видатний польський військовий, державний та політичний діяч, перший глава відродженої Польської держави, засновник польської армії, маршал Польщі, студент медичного факультету Харківського університету. У студентські роки заснував патріотичну спілку Spójnia, яка займалась доставкою книжок з Варшави. Вже на першому курсі Юзеф був під впливом ідей «Народної волі», тому його заарештували на дві доби за участь у несанкціонованій демонстрації.

Джерело: Archiwum Akt Nowych / Narodowe Archiwum Cyfrowe