Новини/Країна

Від 1 квітня 2023 року купити більшість ліків в Україні можливо лише за рецептом

Від 1 квітня 2023 року в Україні діють нові правила реалізації ліків. Наразі близько 60% лікарських засобів, які зареєстровані в Україні, потребують обов’язкового призначення лікарем, решта ліків, як і раніше, будуть реалізовуватися без рецепту.
01 Квітня 2023 МАРІЯ СМАРАГДОВИЧ

Від 1 квітня 2023 року в Україні діють нові правила реалізації ліків. Наразі близько 60% лікарських засобів, які зареєстровані в Україні, потребують обов’язкового призначення лікарем, решта ліків, як і раніше, будуть реалізовуватися без рецепту.
.
Рецептурними ліками вважають лікарські засоби, які підлягають до реалізації виключно за призначенням лікаря  з оформленням відповідного рецепту – спеціального бланку, що містить назву препарату, дозування для пацієнта та має особистий підпис з печаткою лікаря, а також закладу, в якому працює лікар. Рецепти можуть бути як у паперовому вигляді, так і в електронному. Таку новацію запроваджено з 1 квітня 2023 року. Якщо немає світла або для людей похилого віку, яким важко користуватися електронною версією, то лікар надасть паперовий рецепт, в інших випадках – електронний. До речі, електронний рецепт є більш комфортним, адже тим, хто використовує певні ліки щодня, а також не має можливості дістатися вчасно до поліклініки, то лікар за вашою декларацією, тобто ваш сімейний лікар, може надати електронний рецепт дистанційно, який потрібно буде час від часу відновлювати. В електронному рецепті міститься унікальний код, який є запорукою від підробок.
.
Які ж ліки потрапили до рецептурних? Наразі перелік таких лікарських засобів значно розширений, тому що більшість ліків, які раніше реалізовувалися без рецепту, мають широке коло побічних ефектів, можуть викликати залежність або погіршення здоров’я в разі перевищення або неправильного дозування.
.
У список таких ліків входять:

  • Проти судомні засоби;
  • Антибіотики;
  • Гормональні препарати (в тому числі протизаплідні, мазі та креми, які в своєму складі містять гормони);
  • Деякі антигельмінтні препарати (проти глистів або інших паразитів);
  • Деякі антигістамінні препарати (які використовують для лікування алергічних реакцій);
  • Кроворозріджуючі препарати;
  • Антидепресанти, нейролептики та релаксанти (препарати з впливом на нервову систему, а також для лікування психічних станів);
  • Стероїдні лікарські засоби (містять у своєму складі стероїди, схожі за своїм впливом до гормонів або належать до гормонів);
  • Деякі ліки проти болю, кашлю та заспокійливі.

.
Які ж лікарські засоби не потрапили до рецептурного списку? Вітаміни, лікарські трави та трав’яні збори, а також:
.
Знеболюючі на основі парацетомолу та ібупрофену. Анальгін, до речі, можна купити лише 10 таблеток в упаковці, а ось більшу кількість або в ампулах – за рецептом. Відомі Ношпа та Спазмалгон – у таблетках – без рецепту, а в ампулах – за рецептом, Німесил та його аналоги теж відтепер за рецептом.
.
Ліки проти кашлю такі, як Мукалтин, АСС, сиропи на основі амброксолу, алтею, подорожника або плюща – теж продаються без рецепту. Причому ті засоби, які в своєму складі містять кодеїн або сальбутамол – лише за рецептом. Саме тому більшість препаратів для інгаляцій будуть продаватися лише за рецептом.
.
Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань  теж  за рецептом, а ось Корвалол, Валідол або настойки м’яти чи валеріани у флаконах до 50мл – без рецепту. До речі більшість сечогінних препаратів, як-от Фуросемід або Діакарб – лише за рецептом.
.
Серед протиалергічних засобів відомі Діазолін, Лоратидин або Супратин  будуть відпускатися без рецепту, а ось Супрастин у  ампулах – вже за рецептом, решта протиалергічних засобів здебільшого за рецептом.
.
Також без рецепту залишаються креми та мазі проти венозної недостатності, які здебільшого мають рослинний склад, свічки або супозиторії, які використовують у гінекології, проти геморою, які мають переважно рослинний склад, більшість препаратів проти застуди, а також різноманітні рослинні комплекси, які рекомендовані лікарями до профілактики та в якості додаткових засобів при різних хронічних захворюваннях.
.
Чи варто перейматися через нові правила? Вважаємо, що ні. Адже це поширена практика у всіх країнах, коли саме лікарські засоби призначаються лікарем та виписується на них рецепт. Також такі дії направлені на зниження випадків самолікування або лікування «за порадами», які в окремих випадках призводять до вкрай важких станів і вимагають вартісного та довгого повторного лікування.