Новини/Будівництво

Новий концепт реконструкції ОДА в Харківській області

Велична будівля ОДА розбита від ракетних ударів, але навіть зараз, з забитими дерев’яними дошками вікнами, вона виглядає величною та незламною. Так, будівля ОДА є одним з символів не лише керівництва Харкова, але  й самого міста.
01 Листопада 2022 Ирина Белая

Велична будівля ОДА розбита від ракетних ударів, але навіть зараз, з забитими дерев’яними дошками вікнами, вона виглядає величною та незламною. Так, будівля ОДА є одним з символів не лише керівництва Харкова, але  й самого міста.
.
Ця війна все одно закінчиться. Харків, як місто-герой, вже отримало яскраве та влучне означення «Незламний».  Архітектори вже створюють  майбутній вигляд Незламного, не лише тому, що дуже багато будівель пошкоджено внаслідок обстрілів, але й тому що наше місто завжди було красивим, привабливим для туристів, містян, бізнесу.

Один з цікавих концептів, який розроблено архітектором Дмитром Кузнецовим / bysstudio.com, на нашу думку, є самим влучним:  з першого погляду вражає та викликає повагу, а на думку спадає – «Незламний».
.
Згідно концепту будівля ОДА простора, повітряна, і , водночас, міцна. Вона виконана з сучасних матеріалів – скла, заліза та каменю. В центрі будівлі буде виконано атріум – внутрішній закритий двір – зелений оазис серед сучасних матеріалів. Також цей атріум є нагадуванням про ракетний обстріл, але будівля встояла.
.
Серед нових елементів – широка скляна балюстрада, яка огороджує тераси двох поверхів. Слід зазначити, що тераси можливо буде використовувати для панорамного виду на площу Свободи та центр міста – в цілому,  візит туристів та містян до міського органу управління з оглядовими екскурсіями або наявних питань    поширена європейська практика, яка додає довіри та привабливості самій будівлі та міській владі. Також ці тераси стануть в нагоді й співробітникам обласної адміністрації  – можна трохи відпочити  на свіжому повітрі в обідню перерву.
.
Цікаво, що кількість поверхів у будівлі ОДА буде збережена, але зовнішній фасад, виконаний з елементами арт-нуво, виглядає триповерховим, замість п’яти поверхів. Великі скляні панорамні вікна  чергуються зі стилізованими металевими колонами вздовж всіх поверхів – так будівля стає просторою, повітряною і,  водночас, міцною. Також внутрішнє освітлення надає просторості та прозорості, що символізує доступність та демократичність міської влади.
.
Саме так ми побачили цей незвичайний і сучасний концепт будівлі ОДА. Звісно, кожен має свою думку та враження, тож пропонуємо вам поділитися із нами своїми враженнями цього концепту або своїм баченням майбутнього вигляду будівля ОДА. Яким ви його бачите?