Новини/Країна

Є пропозиція перейменування вулиці Пушкінської

Слід зазначити, що за словами представниці Українського інституту пам’яті в Харкові за попередніми оцінками у Харкові необхідно змінити назви близько 400 з 3 тисяч вулиць, провулків тощо, які пов’язані з країною-агресоркою. Видавництво «Vivat» також наводить свої аргументи до перейменування.
15 Травня 2022 Ирина Белая

Харківське видавництво «Vivat» пропонує перейменувати вулицю Пушкінську на вулицю Григорія Сковороди.
.
Слід зазначити, що за словами представниці Українського інституту пам’яті в Харкові за попередніми оцінками у Харкові необхідно змінити назви близько 400 з 3 тисяч вулиць, провулків тощо, які пов’язані з країною-агресоркою.
Видавництво «Vivat» також наводить свої аргументи до перейменування. По-перше, вулиця українського Харкова повинна носити ім’я уславленого українського філософа Григорія Сковорода, що є вшановуванням саме українського діяча. По-друге ,в цьому році виповнюється 300 років з дня народження Г. Сковороди, а по-третє, Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди було знищено в ніч проти 7 травня цього року. Найвагомішим аргументом видавництва є те, що саме у Харкові, точніше у Харківському колегіумі, викладав відомий філософ, до того ж від провів частину свого життя на Харківщині, навіть, мріяв,щоб померти на Слобожанщині. До речі, Олександр Пушкін ніколи не відвідував Харків.
.
Наостанок додамо, що у Харкові наразі є невелика вулиця на честь видатного філософа, яку пропонують перейменувати у провулок Г. Сковороди. Сучасна вулиця Пушкінська від заснування носила назву Німецька, адже на ній першими поселилися запрошені до Харківського університету німецькі викладачі. В подальшому саме на Німецькій вулиці найчастіше оселялися нові мешканці Харкова, що приїжджали з інших країн.