Новини/Країна

Освітня сфера: МОН змінює свою айдентику. Уряд відтермінував підвищення окладів педагогам у 2023 році

Сьогодні расскажемо про досить цікаву ситуацію, яка наразі відбувається в освітній сфері. Міністерство освіти і науки України робить ребрендинг, замінюючи стильний дизайн на інший. Паралельно з цим виходить постанова N° 1411, яка відтерміновує підвищення окладів педагогам в 2023 році.
23 Грудня 2022 Марта Незламна

Сьогодні расскажемо про досить цікаву ситуацію, яка наразі відбувається в освітній сфері. Міністерство освіти і науки України робить ребрендинг, замінюючи стильний дизайн на інший. Паралельно з цим виходить постанова N° 1411, яка відтерміновує підвищення окладів педагогам в 2023 році.

22 грудня на головному сайті МОН — mon.gov.ua — повідомили про зміну айдентики. Ребрендинг Міністерства освіти і науки України реалізується відповідно до Комунікаційної стратегії МОН на 2023-2030 роки. «Новий логотип МОН – індивідуальний та відповідає часу», — зазначено на сайті МОН. Головними елементами нового логотипу є дві лінії, які утворюють фігуру у формі літер «МОН». Незамкненість ліній символізує розширення, наповнення новим змістом. Такий логотип, за думкою авторів, дозволяє отримати ефект синергії. Головними кольорами візуального стилю Міністерства є синій, жовтий, чорний, та білий. Основний шрифт — e-Ukraine, розроблений Дмитром Растворцевим.

Нова айдентика Міністерства освіти і науки України викликала деяке непорозуміння в соцмережах. Наприклад, Володимир Смирнов, дизайнер в spiilka.com, арт-директор так зреагував на ребрендинг МОН: «Міністерство освіти і науки України під час війни змінює свій стиль ось на це… Сол Бас колись сказав, що логотип, це графічне відображення того, що відбувається в середині компанії. Що ж.. маємо з вами ще одне підтвердження, що в середині Міністерство освіти і науки України справи йдуть дуже погано».


.

Нагадаємо, що до 2017 року МОН не мало єдиного стилю. Не було зафіксовано ані кольорової гами, ані шрифтів, ані правил розміщення. До 2017 року також не існувало єдиного офіційного логотипу міністерства і одночасно використовувалось декілька неофіційних. Однак, у 2017 році МОН вирішило йти у ногу з інноваціями та стилем, тому був створений проект ребрендингу 2017-2022 роки. Нову на той час айдентику розробили за участю кураторів Projector та ГО Change Communication. Проект був схвалений міністром освіти та науки Лілією Гриневич. Фірмовий шрифт «Innerspace Regular», «Innerspace Bold» та шрифтову частину логотипу розробив дизайнер Кирило Ткачов.
.
Отож, логотип МОН 2017 року, який так полюбився публіці має графічну ідею, що поєднує літери «O» – Освіта і «Н» – Наука. «О» символізує коло знань,  а «Н» — невичерпність пізнання. І до речі, на створення комунікаційної стратегії і розробку нової візуальної ідентичності МОН 2017 року кошти державного бюджету України не витрачалися.

Багато абітурієнтів, робітників сфери освіти та інших небайдужих людей вважають, що ребрендинг Міністерства освіти і науки України був не на часі, адже в країні вирує війна, а ті сили, що були задіяні на зміну айдентики могли бути використані в іншій більш важливій царині. До того ж, за думкою багатьох професійних дизайнерів, експертів в цій галузі, зокрема В.Смирнова, попередній бренд все ще залишається актуальним і стильним.

Паралельно зі створенням нової айдентики, у сфері освіти і науки відбуваються й негативні зміни, пов‘язані з зарплатою педагогів. Уряд відтермінував підвищення окладів педагогам у 2023 році, таке рішення зафіксовано в постанові Кабміну від 20 грудня 2022 р. N° 1411. Уряд призупинив до кінця 2023 року дію постанови N° 822, положення якої передбачали встановлення найменшого розміру посадового окладу (ставки зарплати) педагогічного працівника, що дорівнює 4 розмірам прожиткового мінімуму. Тобто, на підставі постанови N° 1411 оклади педагогам у 2023 році не підвищать.
.
Ще додамо, що згідно з деякими нашими першоджерелами, які попросили залишитися невідомими повідомили, присутнє значне зниження окладу в освітній сфері Харківської області.
.
Ось така ситуація наразі в сфері освіти, а як ви вважаєте, чи доцільним був ребрендинг МОН, зважаючи на ситуацію в країні?