Новини/Країна

Українці можуть задонатити на відновлення другої найбільшої бібліотеки України

Міністерство культури збирає кошти на відновлення бібліотеки Короленка у Харкові
08 Листопада 2022 Ірина Біла

Бібліотека імені Короленка в Харкові посідає друге місце після відомої бібліотеки Вернадського  за об’ємом книжкого фонду та відвідування. Окрім цього будівля, яку займає бібліотека, створено за проектом видатного харківського архітектора О.Бекетова. Але ж точніше, остаточний вигляд, який мала будівля бібліотеки з 1899 року – був виконаний за проектом О. Бекетова, а до цього  над проектами побудови та перебудови першої будівлі бібліотеки працювали також відомі архітектори Е. Васильєв та О. Лінецький.
.
Книжкові фонди бібліотеки Короленка нараховують більше 7 млн примірників документів різними мовами, що мають історичну цінність національного рівня.
.

В результаті обстрілів 13 березня цього року пошкоджено не лише головну будівлю бібліотеки,  зазнала впливу вибухових хвиль унікальна 13-поверхова будівля книжкового сховища.  Потрощені вікна, розбиті вітражі, тріщини на стінах читацького залу, що прикрашені ліпниною та мали унікальну акустику, старовинний рояль, на якому грав С. Рахманінов підчас своїх декількох виступів в Харкові – ось так виглядає бібліотека Короленка після ворожих обстрілів, яка завжди була символом культурного Незламного Харкова.
.

Наразі створено проект «Збережіть культурну спадщину»  Міністерством культури та інформаційної політики України за підтримки компанії Vodofone, за яким на спеціальний рахунок можна задонатити будь-яку суму, яку буде направлено на відбудову зруйнованих культурних об’єктів України.
.

Найпершим благодійником цього проекту став відомий співак, культурний діяч та фронтмен групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, який задонатив 350 тис. грн на відновлення Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди у Харківській області.
.

Задонатити будь-яку суму охочі можуть за посиланням:
restore.mkip.gov.ua/objects/harkivska-derzhavna-naukova-biblioteka-imeni-korolenka